fredag 1 juni 2018

Njarga Mollvide "Vide"Den 5.maj 2014 fick Vide somna in, 15 år och 2 månader gammal ..han fick så ont i magen under natten.. ingen av oss kunde sova....inget hjälpte och det kändes som att det var dags att få avsluta nu...han var Njargas förstfödda ....en fantastisk kille, alltid så snäll och god och tolerant mot stora och små, människor och djur, hoppas han är med mamma Aurora nu...och sina barn som har gått före honom.
Han kommer att finnas i mitt hjärta för alltid, finaste Vide Njarga Mollvide 21.2.1999 - 5.5.2014

Njarga Mollvide "Vide" var Auroras förstefödda :o) Han föddes i februari 1999, och var en mycket trevlig hane, som älskade människor, och var snäll mot alla andra djuren här.
Han hade A-höfter och var gentestad fri för prcd-PRA. Senaste ögonlysningen i december 08 visade klara fina ögon ua :o)
Han var Svensk utställningschampion, men fick också några nollor och 3'or och 2'or....När han var 4,5 veckor blev han biten av min gamla schäfertik, som vaktade sin mat på ett mindre bra sätt...han fick en stor skada i överkäken, och hade efter det ett underbett, och en framtand bortopererad...men det gjorde det ju extra spännande att visa honom på utställning :o)
Annars hade han gjort MH, provat på korning med 99 poäng , och hade Lydnadsdiplom i klass 1, och var som sin mamma uppflyttat till lägre klass spår.
 Hans mycket vänliga sätt mot folk, och hans fina uttryck, gjorde honom till mångas favorit :o)
Vides pappa var Fjällfarmens Cammo, som var Nuch Such och hade LP1 och var bevakningshund, har gjort MH, och tävlade i elitlydnad, och elitspår med :)

Vide har 2 kull efter sej, första kullen med 8 pojkar och en flicka, som föddes i Norge vid kennel LappeTikko, G-kullen.
Och sen när han var 10 år blev han pappa till 6 fina valpar vid Söpnarby kennel :) Söpnarby V-kullen
Mamma till valparna är Söpnarby Akita, det blev 3 pojkar och 3 flickor, några med samma fina färg som pappa Vide, ena dottern Vilja bor nära oss i Nora och är här i bland :) En mycket trevlig tjej :)
En av sönerna, Varri är Nordisk viltspårschampion :) Lill-Vide, som var som en kopia av pappa Vide, dog tyvärr alltför tidigt i en trafikolycka :(

I Mora fick Vide CK och så här löd kritiken:
Kraftig maskulin hane m gott huvud, fina öron, mkt gott bröstdjup, väl anlagd skuldra, stark överlinje, korrekt svansföring,
välvinklat och goda breda lår, god benstomme, singeltrack, korsar ngt i front, gott presenterad, trevligt temperament.
Under 2005 har han blivit Such också....jätteskoj :o)
Han hade blivit veteran, en mycket pigg och alert sådan, full av livsglädje :o)

Vide ställdes ut i Mora 18.6.06, och blev 5-a i championklass, utan CK den här gången....kritiken löd bra : domare var Per Harald

Nymark från Norge:
"Typ o helhetsintryck: mycket god. 7 år gammal hane, välskuret huvud, korrekt ansatta öron, mkt bra uttryck. Har underbett, men veterinärintyg visat på orsak till detta. Kraftig hals, starkt byggd, harmonisk kropp. Välvinklad runt om. Bra tassar o bra benstomme.
ra hårlag, vänligt temperament. Harmoniska o vägvinnande rörelser."

Vides kritik i Lilla Edet, domare Pirjo Hjelm, Finland :
Maskulin 7 årig veteran i mycket bra kondition,maskulint huvud, uttrycket störs ngt av kort överkäke, beror enligt veterinärintyg,
har också kraftigt underbett. Bra benstomme, bra hals, kraftig kropp, välvinklad, bra päls, rör sig bra !

Vide testades hos Optigen i augusti 06, och fick resultatet A / FRI ! Jätteskönt, då det har visat sej att Juoksa Kirveli, mor till Miro med syskon var bärare av prcd-genen, då betöd det att ingen av Vide och Kirvelis avkommor kunde utveckla PRA av prcd-typen .

17.6.07: Vides kritik i Orsa, domare Kenneth Edh:
Typ, storlek o helhetsintryck: Utmärkt
8,5 år, Maskulin hane, huvud o uttryck , fina ögon o öron, bra hals rygg o kors, välkroppad, bra stomme, fina vinklar, tät päls som
kunde ha lite längre täckhår, rör sig med bra steg, ngt glad svans, i fin form för sina 8,5 år.
HP vetkl 1 BIM vet CK Bhkl 3

29.7.07: Vides kritik från Hede, domare Anne Indergaard:
8,5 år gammal, kraftfull maskulin hane, härligt uttryck, mycket välkonstruerad, effektiva rörelser. trevligt temperament.
Välpresenterad 1 vetkl CK Btkl2 BIM veteran

Mer bilder finns härMed dotter Mira 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar