fredag 1 juni 2018

Sagaberran Balva

Sagaberran Balva är född i Rovaniemi hos Marja Koskinen, kennel Sagaberra. Balva är född 30.12.2009, och kom hit 1.mars 2010 :)
 Balva är en härlig tjej, lugn i grunden, tycker om att träna, mycket fin med andra hundar ...hon vallar gärna fåren också !
 Hennes pappa Pietu inmönstrades i Finland hösten 2009, och han fick bara två valper efter sej, han var till åren då han blev pappa. Det blev Balva och hennes kullsyster Bearal "Halla" som bor kvar i Finland. Mamma är Sagaberran Kurjentanssi, "Heta".


Balva är prcd-testad FRI /A :) Och hon ögonlystes ua senast 31.10.2013 .
Hon har A höfter, och gjorde sitt MH i Hällefors 1.maj 2011.

Vi provade på Västgötaspetsklubbens vallanlagstest i augusti 2011, både Lukas och Balva fick : Goda vallanlag !

Se protokollet här, och bilder här.

7.oktober 2013 gjorde Balva anlagsprov i viltspår, och fick godkänd :) Vi åkte till Hallsberg och hon gick jättefint och fick godkänd.

Hon var sååå nöjd själva efter 600 meters spår när hon hittade klöven, hon arbetade så lugnt och fint, fantastiskt att se henne :)

I pappret som domaren skrev, står det :

Start/sökruta : 5 -Tar snabbt an spåret
Sträcka 1: 5 - Klarar utan tvekan
Vinkel 1: 5 -Klarar utan tvekan
Sträcka 2: 5 - Klarar utan tvekan
Vinkel 2: 5 -Ringar
Sträcka 3: 5 -Klarar utan tvekan
Vinkel 3: 5 -Klarar utan tvekan
Sträcka 4: 5 -Klarar utan tvekan
Vinkel 4: 5 -Ringar
Sträcka 5: 5 -Klarar utan tvekan
Spårslut : 5 -Klarar utan tvekan
Arbetstempo: 20 - Lämpligt

Det ges ju inte poäng på anlagsprov, men bara på öppna prov, men om jag förstod rätt, så skriver domaren bara poäng som stöd för sin bedömning, och det var så roligt att se att hon fick högsta poäng på allt :) Han hade inte haft någon hund som hade fått högsta poäng på Arbetstempot på anlagsprovet. Hon var så koncentrerad och noga, min kära Balva !
 Vi hade tränat ca 10 blodspår innan provet, dom senaste 3 veckorna, men hon har bara gått mina spår, och inte så långt som 600 meter. I spårstarten var hon lite osäker när hon började känna blodspåren...kanske klok reaktion om det är lite annorlunda än i träningssituationen... även att ha någon okänd person som går med i spåret, men det gick snart bättre: domaren skrev :
Lite tveksam start, men otroligt spår-noga, lugn och trevlig hund .

Så det är bara att fira duktiga Balva :) Hon var fortfarande nöjd när vi kom hem, det liksom strålade om henne.

I maj 2015 deltog Balva och Lukas i SKKs nya mentalbeskrivning BPH, och beskrivaren tyckte att båda två var fina och trygga, harmoniska avelshundar :)

Balva fick 5 fina valpar den 14.juli 2015, pappa till valparna är vår egen Njarga Lukas :)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar